Nötäppelpaj
- • ugnstemperatur: 200 °C
- • tid i ugn: 25-30 min
- • 8-12 st stycken
Ingredienser
- • 150 g smör
- • 3 1/2 dl vetemjöl
- • 1 msk flor socker
- • 2 msk kallt vatten
- • Fyllning:
- • 5 medelstora äpplen, ca 600 g
- • Nöttäcke
- • 100 g smör
- • 150 g blandade nötter
- • tex hassel-, val-, pinjenötter
- • 1 dl socker
- • 1 msk vetemjöl
- • 2 msk mjölk
Gör så här:
- • Gör så här:
- • Blanda snabbt ihop ingredienserna till degen,
- • för hand eller med matberedare. Tryck ut degen i en form med
- • t ex 27 cm diameter och löstagbar botten.
- • Sätt in i kylen en halvtimme eller längre. Sätt ugnen på 200 C.
- • Förgrädda pajskalet ca 5 min. Skala äpplena. Smält smöret.
- • Grovhacka nötterna. Rör ihop alla ingredienserna till nöttäcket.
- • Skiva ner äpplena med osthyvel i det förgräddade pajskalet.
- • Klicka nöttäcket över. Grädda pajen 25-30 minuter.