Malakofftorte
- • ugnstemperatur: 175 °C
- • tid i ugn: 20 min
Ingredienser
- • 2 ägg
- • 1 dl socker
- • 1/2 dl vetemjöl
- • 1/2 dl potatismjöl
- • 1/2 tsk bakpulver
- • Tiri mi su:
- • 3 ägg
- • 1 dl vispgrädde
- • 1 dl florsocker
- • 1/2 dl rom
- • 200 g mascarphone eller philadelphiaost
- • 2 tsk gelantinpulver
- • Fyllning:
- • 1 dl blåbärssylt
- • 8-10 savojardkex
- • 1/2 dl rom
Gör så här:
- • Börja med sockerkaksbotten. Denna botten räcker till två tårtor.
- • Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- • Blanda vetemjöl och potatismjöl och bakpulver.
- • Smörj en tårtform med matfett och bröa sedan.
- • Häll i smeten i formen. Grädda i 175 °C ugnsvärme i 20 minuter.
- • Ta ut och låt svalna.
- • Dela vitorna från gulorna och vispa först vitorna till hårt skum.
- • Vispa sedan grädden, tillsätt sockret och äggulorna.
- • Rör ner mascaarponen eller osten som först först mosats med en gaffel.
- • Rör ut gelatinpulvret i lite vatten. Smält det sedan i vattenbad.
- • Rör ner gelatin i smeten. Lägg ihop tårtan så här:
- • Dela sockerkaksbittnen mitt itu, till två rundlar.
- • Spara den ena, den kan också frysas. Lägg den andra på ett tårtfat.
- • Bred på blåbärssylten. Bred sedan på lite av grädd- och ostsmeten.
- • Doppa kexen i rom och lägg på ett lager. Täck med mer smet.
- • Låt tårtan stå kallt ett par, tre timmar.
- • Garnera tårtan med rostad flagad mandel, sikta över kakaopulver
- • och/eller garnera med syltade kumquats.