Laxcheesecake med citron och ägg
- • 16 port på buffé portioner
Ingredienser
- • 75 g smör eller margarin
- • 7 skivor (ca 200g) kavring
- • 4 gelatinblad
- • 4 ägg
- • 300 g kallrökt lax
- • 1 kruka dill
- • 1 citron
- • 500 g kvarg, 10%
- • flingsalt och svartpeppar
Garnering:
- • löjrom, forellrom eller ishavsrom
- • strimlade sockerärtor
- • citron
- • dill
Gör så här:
- • Smält matfettet.
- • Smula kavring i en matberedare. Häll över matfettet och mixa till en smulig
massa. Tryck ut "brödsmulet" i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter)
Ställ formen i kylen.
- • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- • Lägg äggen i kokande vatten och koka dem i 11 minuter. Spola äggen kalla.
Skala och hacka dem.
- • Skär laxen i tärningar occh hacka dillen. Riv det yttersta av skalet på
citronen och pressa ur saften.
- • Lyft upp gelatinbladen ur vattnet, lägg dem i en kastrull och smält dem på
svag värme. Rör ner lite av kvargen i de smälta gelatinbladen. Vänd sedan ner
gelatinblandningen i resten av kvargen tillsammans med lax, dill, ägg,
citronskal och 2 msk citronsaft. Smaksätt med salt och peppar.
- • Häll fyllningen i formen, jämna till ytan och ställ in i kylen i minst
6 timmar.
- • Garnera cheesecaken och servera.