Jordgubbskräm
Ingredienser
- • 5-7 1/2 dl färska jordgubbar
- • eller 300g frysta jordgubbar
- • 5 dl vatten
- • 3/4-1 dl socker
- • 2 1/2 msk potatismjöl
Gör så här:
- • Skölj och rensa bären väl.
- • Är de stora bör man halvera eller skiva dem.
- • Blanda bär, vatten, socker och potatismjöl i en kastrull.
Koka upp alltsammans under försiktig omrörning.
- • Häll genast upp krömen i en serveringsskål. Sockra lite
på ytan så att den inte skinnar sig. Låt krämen svalna.
- • Byt gärna ut jordgubbarna mot andra saftiga bär som hallon, blåbär
eller röda vinbär.
- • Servera krämen avsvalnad eller kall med mjölk/gräddmjölk.
Kräm på djupfrysta bär
- • Om man använder frysta bär och bärsmaken känns tunn kan man tillsätta
1/2 - 1 dl saft.
- • Tina bären lätt innan de blandas med vattnet.
Hallon
- • Kräm på lösa bär som hallon blir vackrare och känns mindre "kärnig"
om hallonen sätts till just som vattenkrämen sjudit upp.